Waarom voorlezen?

Onderzoek bewijst: baby’s houden van boeken

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen.

‘Voorlezen is voor mij ook een prachtige manier om verbinding en contact met je kind te hebben.’ Tischa Neve, kinderpsycholoog (podcast)

Voorlezen

Voorlezen

• Is een warm moment samen
• Geeft baby’s informatie over de wereld om hen heen
• Oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen
• Prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden
• Stimuleert de taal- en spraakontwikkeling

Voorlezen loont!

Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Toch blijkt uit onderzoek dat voorlezen wel degelijk loont: ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, kinderen hebben die hoger scoren op taal. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat.

Ook als de baby vaak huilt en snel geïrriteerd is stellen veel ouders voorlezen uit. Vooral deze baby’s profiteren ervan als hun ouders meedoen met BoekStart, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Meer voorlezen, beter in taal

In deze brochure lees je meer over het belang van voorlezen bij jou thuis. Ook laat het zien hoe boeken de taalontwikkeling in een gezin kunnen verbeteren en lees je meer over wetenschappelijke studies naar de effecten van voorlezen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief